Ръководител

проф. д-р Борис Манов

кабинет 495
Учебен корпус 1
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Секретар

Ива Димитрова

кабинет 485
Учебен корпус 1
тел: +359-73-588 520
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Катедрен ECTS координатор

ас. д-р Татяна Петкова

кабинет 494
Учебен корпус 1
тел: +359882938240
e-mail:
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Катедра "Философски и политически науки" е създадена в края на 2006 г. Състои се от 7 преподаватели: един професор, трима доценти, двама главни асистенти и един асистент.

Катедрата осигурява обучението в специалност "Политология". Тази специалност въведе най-модерната програма за обучение в България, съобразена с последните тенденции в политическата наука в международен аспект. Курсовете са все по-практически ориентирани, като се подготвят хора за политологичната, политическата и мениджърската сфера. Специалността въведе засилено изучаване на чужд език. В специалност "Политология" се обучават студенти от различни държави. Възпитаници на специалността вече заемат отговорни постове в държавната и общинска администрация, развиват се в политически партии и в неправителствения сектор, изявяват се като медийни анализатори и автори на политологически текстове.

Членове на катедрата осъществяват обучение по дисциплини от учебния план и в специалност "Философия". Техните дисциплини са в области като: съвременна философия (аналитична философия, испанска философия на ХХ век); източна философия; съвременни аспекти на политическото поведение, джендър изследвания, естетика, философия на образованието и др.

Катедрата обучава докторанти по "Политология" и "Социална философия".

Към катедрата има магистърски програми: "Социални и културни политики в Европейския съюз", "Практическа философия" и "Гражданско образование".

Ежегодно се организират семинари и конференции, в които взимат участие, както членовете на катедрата, така и учени от страната и чужбина. Резултатите от конференциите се публикуват в сборници, издадени от престижни научни издателства.

През 2009 г. към катедрата е учреден "Център за изследвания и разпространение на политически и философски идеи" (www.centrerdppi.com), който организира академични дискусии по актуални политически теми и издава списание Notabene: www.notabene-bg.org